De Schluchtensteig, 119km te voet door het mooie Schwarzwald.

190815HS Schluchtensteig 2019 - G7X2 135-2.jpg

De Schluchtensteig is een lange afstandswandeltocht (LAW) van 119km in het uiterste zuiden van Duitsland, het Süd-Schwarzwald. Een mooie en toegankelijke route welke in 6-7 dagen te lopen is.

Het Duitse woord “Schlucht” betekend “Kloof” en zo is de route ook opgebouwd, letterlijk alle kloven in de buurt worden tijdens dit “Klovenpad” aangedaan of je loopt er vlak langs. De vooraf gemaakte etappes zijn heel goed te lopen al kun je alles indelen of combineren naar eigen wens.

De Schluchtensteig begint officieel in Stühlingen, een klein dorpje tegen de Zwitserse grens aan, en loopt via de Wutachschlucht, Lenzkirch en dan aan de westkant om de Schluchsee heen. Daarna via Todtmoos en de Wehraschlucht naar het eindpunt in Wehr vlakbij de Rijn.

Meer info kun je alvast vinden op: https://www.schluchtensteig.de/ daar staan ook heel netjes de voorgedefinieerde etappes tot in detail uitgewerkt met overnachtingsmogelijkheden en vervoer. Je kunt er kaarten bestellen, info blaadjes en zelfs een echt schildje als aandenken. De fijnste kaart is de geplastificeerde versie van Public Press 1:25.000, deze kun je online bestellen voor 11,99 Euro.

Op Outdooractive kun je ook info over de complete route met de etappes vinden:

190814HS Schluchtensteig 2019 - 5D3 044-2.jpg

In 2006 is dit pad bedacht om zo het zuidelijkste gedeelte van Duitsland meer in de kijker te spelen en de mooie kloven meer op de kaart te zetten. In 2008 is het pad aangelegd en in gebruik genomen en sinds 2012 hoort het zelf tot één van de 14

Top Trails of Germany

Dit betekend dat de route perfect aangegeven is met bordjes, verdwalen is echt onmogelijk zoveel bordjes hebben we onderweg gezien. Het hele pad wordt goed onderhouden en de paden zijn netjes. Uiteraard heb je goede, dichte wandelschoenen nodig en wij raden wandelstokken zeker aan.

 

De etappes en de mogelijkheden om te overnachten zijn tot in de details voor je uitgewerkt. Er zijn zelfs reisorganisaties die je bagage van plek naar plek brengen zodat je zo vanuit je ontbijt met je lunchpakket op weg kunt naar je volgende hotel of Gästehaus. Veel verschillende mogelijkheden dus om van de Schluchtensteig, en al het moois wat deze te bieden heeft, te genieten. De marketingmachine daaromheen is flink aangezwengeld en werkt als een trein want het is een druk bewandeld pad, ook omdat de losse etappes zoals bijvoorbeeld de bekende Wutachschlucht goed bezocht worden.

 

Onze Schluchtensteig

Wij kozen ervoor om de hele tocht achter elkaar te lopen als zogenaamde “Thru-Hike“ (als je losse secties los van elkaar loopt dan wordt dit een “Section-Hike” genoemd) en dan met ons tentje in de rugzak en kamperen waar we maar kunnen en waar het enigszins mag.

LET OP: wildkamperen is in Duitsland niet toegestaan, wij hebben er echter geen problemen mee gehad bij de Schutzhütten, maar daar later meer over.

We hebben onze eigen etappes gemaakt om zo EN een mooie dag te hebben EN uit te komen waar we met ons tentje kunnen overnachten. In de Blogs over onze dag-etappes zal ik deze verder toelichten met informatie, foto’s en de GPX data.

Zoals ik al schreef loopt de Schluchtensteig officieel van Stühlingen naar Wehr, maar je kunt deze natuurlijk ook andersom lopen. Omdat het geen rondwandeling is zul je vervoer moeten regelen van het startpunt terug naar het eindpunt of juist andersom…

190924HS KONUS card Schwarzwald 001.jpg

Dan komt de uitvinding van de eeuw in het Schwarzwald van pas: de KONUS-kaart.

Deze krijg je per dag dat je touristenbelasting (Kurtax in het Duits) betaald en geeft je het recht om gratis met het openbaar vervoer te reizen, dus bus en trein. Top geregeld!

Omdat wij in 2017 al eens in Stühlingen zijn geweest hebben wij besloten om dit jaar naar Wehr te rijden en dan de Schluchtensteig van Stühlingen terug naar Wehr te lopen.

Bij Wehr in de buurt hebben we op een kleine, superleuke camping gestaan en kregen daarom dus een KONUS-kaart die de hele volgende dag geldig was. Je raadt het al…

 
 

Camping Rüttehof-Rickenbach

Rüttehof 5

79736 Rickenbach

Duitsland

+49 7765 1064

www.camping-rickenbach.de



 
just Herm | Schluchtensteig - LowRes | 012.jpg

De volgende ochtend stond er een super schattig mandje met broodjes voor ons klaar en na een goed ontbijt, tentje ingepakt en rugzak kompleet zijn we met de auto naar Wehr gereden. We hebben geparkeerd bij het Busbahnhof, daar kun je gratis parkeren en het is aan de grote door-gaande weg dus geen verkeerde plek om te parkeren voor de komende week.

Hup de bus in en naar Wehr-Brennet aan de Rijn, daar is het treinstation en na 20 minuutjes wachten op het lege perron springen we de trein in op weg naar Lauchringen.

just Herm | Schluchtensteig - LowRes | 013.jpg

Daar stappen we nog een keer over op de bus naar Stühlingen en daar stopt deze precies bij het oude station.

Mocht je in Stühlingen willen parkeren en overnachten dan is “Camping An der Wutach” een mooie optie, direct aan de Wutach en vlakbij een supermarkt EN bij het start-/eindpunt van de Schluchtensteig.

In totaal zijn we 2,5 uur onderweg geweest vanuit Wehr naar Stühlingen en na een hapje eten kan onze tocht dan echt beginnen! Yes!!!

just Herm | Schluchtensteig - LowRes | 050.jpg

Fun-fact: Het station in Stühlingen is dan alleen nog op bepaalde dagen in gebruik voor de historische stoomtrein: Sauschwänzlebahn, de varkensstaart-treinbaan, omdat de spoorlijn echt krullend door het landschap loopt, hier en daar over een brug en vaak verdwijnend in een tunnel om later weer ergens anders tevoorschijn te komen.

 

Onze dag-etappes

Wij hebben de hele tocht opgedeeld in 7 dagen waarvan we de 6 nachten hebben opgedeeld:

  • 3 nachten wild gekampeerd.

  • 2 nachten op een camping.

  • 1 nacht in een klein hotelletje.

In de volgende links kun je een uitgebreid verslag lezen van de losse dag-etappes die we hebben gelopen met alle informatie, de downloadbare route voor op je GPS en de foto’s die ik tijdens de fotoshoots heb gemaakt. Veel plezier!

PS: de etappes zullen stuk voor stuk worden toegevoegd als losse, nieuwe blogs en zijn daarom ook pas later beschikbaar.

Hou mijn INSTAGRAM en FACEBOOK in de gaten!

Dag 1/7: Stühlingen - Bielwaserhütte Buchberg | 12,7km

Dag 2/7: Bielwaserhütte Buchberg - Shurhammerhütte Wutachschlucht | 18,9km

Dag 3/7: Shurhammerhütte Wutachschlucht - Camping Lenzkirch | 18,8km

Dag 4/7: Camping Lenzkirch - Camping Schluchsee | 13,7km

Dag 5/7: Camping Schluchsee - Lehenkopf St. Blasien | 22,6km

Dag 6/7: Lehenkopf St. Blasien - Hotel Todtmoos | 15,3km

Dag 7/7: Hotel Todtmoos - Wehr | 23,8km